KAPAT
Univis Logo





Günlük Hayatın Vazgeçilmezi Kartlar

Genellikle farkında olmadan, hayatımızı kolaylaştıran araçlar olarak, manyetik özellikli kartları gün içinde sıklıkla kullanıyoruz. Toplu taşıma araçlarına binerken, işyerimize girerken, ATM'den para çekerken, otel odasının kapısını açarken, marketlerde indirimleri kullanmak için… Univis olarak güçlü iş ortaklarımızla tüm ihtiyaç alanlarındaki kartlar için müşterilerimize çözüm sunabiliyoruz, ancak esas faaliyet alanımıza giren geçiş sistemi kartları için biraz daha detaylı bilgiyi bu metinde bulabilirsiniz. Kartlı geçiş sistemleri, basitçe, kişilere verilen bir kart ve bu kartı okuyarak kişinin/çalışanın/misafirin/aracın giriş-çıkış saatlerini kaydeden, ilgili kapı/bariyer/turnikenin açılmasını ya da kapanmasını sağlayan bir okuyucu sistemidir. Geçiş kartı, alana giriş çıkış yapmak istendiğinde cihaz ya da turnike sistemleri üzerinde kullanılır. Kartların içindeki manyetik bant, çip veya yazılım sayesinde, kart, okuyucuya 5-10 cm yaklaştırılarak okutulduğunda, kart ile okuyucu etkileşime girer ve sistemin onay vermesi ile geçiş izni verilir.

Geçiş sistemlerinde yaygın olarak kullanılan kartlar aşağıdaki gibidir:

Proximity Kartlar (125khz)

Proximity, yaklaşma ile algılanan rfid kart okuma sistemlerinin genel adıdır (pasif rfid). Ancak günümüzde 125khz standartınındaki kartlı geçiş sistemleri proximity olarak adlandırılmaktadır. Proximity kartlar, sahip olduğu teknolojik özellikleri ile güvenli geçiş ve ödeme sistemlerinde geçiş yetkisi sağlayan temassız kartlardandır.

  • 125Khz transfer frekansı ile çalışan ve 32byte hafıza içeren Proximity kartlar okuyucu ile temas etmeden 8cm mesafeye kadar temassız okuma özelliğine sahiptir.
  • ISO stadartlarına sahip proximity kartlar, kredi kartı ebatlarında olup, her iki yüzeye de termal ve retransfer baskı yapılabildiği gibi bu kartlar ofset baskılı olarak da temin edilebilir.
  • Proxy kart olarak da bilinen proximity kartları 0-10 cm mesafe aralığında etkili olabildiği için portatif kullanım sağlar.
  • Kart üretimindeki yarı mamül maliyetinin yüksek olmaması; personel sayısı yüksek işletmelerde kullanımını cazip hale getirmektedir.
  • Proximity kartlar, personel devam kontrol, geçiş kontrol, yemekhane kontrol, işe giriş çıkış takip, spor salonu üye takip, turnikeli geçiş kontrol sistemleri gibi birçok sistemle kullanılabilir.

Mifare Kartlar (13.56 Mhz)

Mifare kartlar, içerisine bir mikrochip ve mini bir yazılım yüklenmiş akıllı kartlardır. Mifare kartlar 13.56 Mhz frekans ile 32 bit transfer gerçekleştirir. Standart mifare kartlar şifreleme ile programlanmıştır. Mifare kartların, standart proximity kartlara üstünlüğü daha yüksek hızda transfer gerçekleştirmesi ve dolayısı ile daha uzun bir ID numarasını daha hızlı transfer edebilmesi sayesinde, güvenliğin de daha yüksek seviyede olmasını sağlamasıdır. Mifare kartlar 16 sektörden oluşmakta ve ilk sektörde kartın ana işletim programı çalıştığından, mifare kartlar kalan sektörlerde max. 15 değiştirilebilir özellik taşıyabilme imkanı sunmaktadır.

Mifare Desfire Kartlar

Mifare kartlardan farklı olarak Desfire kartlarda, kart üzerinde sektörler bulunmamakta ve sunulan bu açık alan, karta 15’ten fazla özelliğin kazandırılmasına imkan tanımaktadır. Desfire kartlar Mifare ve proximity ile kıyaslandığında en güvenli şifreleme sistemine sahiptir. Desfire kartların kullanımı günümüzde hızla yaygınlaşmaktadır. Müşterilerimize kart tedariği sağlarken dikkat edilmesi gereken nokta, kart ve okuyucunun aynı frekansta çalışıyor olmasıdır. Bu sebeple müşterilerimizin geçiş kartı taleplerini karşılarken mutlaka kullanılacak okuyucu hakkında da bilgi sahibi olmamız gerekir. Eğer bu bilgi müşteri tarafından sağlanamıyorsa, mevcutta kullanılan kartlardan numune talep etmemiz bize müşterinin geçiş kontrol sistemi ile uyumlu kartları sunma imkanı sağlar.

Firmalar geçiş control kartlarını neden kendi bünyelerinde hazırlamalıdır?

Günümüzde iş hayatının dinamik akışına adapte olabilmiş firmalar, personel kartlarını kendi bünyelerinde basabilme özgürlüğüne ihtiyaç duyuyorlar. İşe yeni başlayan her personel için bir kart üreticisinden ya da baskı merkezinden destek almak yüksek kargo bedelleri sebebi ile maliyetlere olumsuz yansımakta ve ekstra zaman (işgücü) gerektirmektedir. Bu sebeple toplu kart basımları ile kargo vb. maliyetleri düşürmeye çalışan firmaların, yeni işe başlayan personellerine geçiş kartı vermeyi geciktirmeleri olasıdır. Özellikle yüksek çalışan sayılarına sahip kuruluşlar için, Univis olarak, zemin baskılı kart tedariği sağlayabilmekteyiz. Bu sayede, yalnızca değişken data alanları özelleştirilerek, minimum seviyede ribbon ve işgücü sarfiyatı ile personel kartı maliyetleri minimize edilebilmektedir.

Univis olarak; iş ortağımız Zebra ile çeşitli üreticilere ait kart yazıcılar/kart yazıcı sarf ürünleri ile müşterilerimize destek verebilmekteyiz.

 

WhatsApp Hızlı İletişim